Op donderdag 7 september startten we de selectie van studenten die kandideerden voor het samen leren in detentie project. In de gevangenis van Beveren bleek de oproep een groot succes en ontvingen we maar liefst 57 inschrijvingen. Samen met de onderwijscoördinator organiseerden we motivatiegesprekken om te peilen naar de verwachtingen en inzet van gedetineerden. Er kwamen 35 personen hun motivatie toelichten en ze bleken bijna allemaal geschikte kandidaten te zijn. We voerden dikwijls bijzonder positieve gesprekken waarbij elk persoonlijk verhaal ons overtuigde van de meerwaarde voor de persoon zelf. We hoorden gedetineerden getuigen over hun droom om ooit als ervaringsdeskundige te werken. Of de wil om het leven binnen de muren te begrijpen of om te gaan met de frustratie en de onwetendheid van het justitieel systeem. Ook wensten sommigen de criminologen in spé te verrijken dankzij hun blik op de gevangenispraktijken. Na tien uur geboeid te luisteren, beseften we dat de knoop doorhakken moeilijker zou worden dan initieel gedacht. Oorspronkelijk voorzagen we tien plaatsen maar door dit grote succes besloten we twaalf kandidaten te selecteren. Daarnaast kunnen alle gedetineerden, ook zij die niet geselecteerd werden, het cursusmateriaal gratis ontvangen. Na deze bijzondere dag kijken we met grote verwachting uit naar de selectie van VUB studenten.